Bramborový koláč pochází z Neapole, ale kořeny má ve Francii a Španělsku. Těsto vyrobíme z pasírovaných vařených brambor, vajec, sněhu z bílků, bylinek, ořechu změklého másla a nastrouhaného sýra. Vymazanou a vysypanou zapékací misku naplníme vrstvou těsta, které poklademe kostkami pršutu či šunky, uzeného sýra a mozzarelly. Přikryjeme další vrstvou těsta, posypeme sýrem nebo strouhankou a pečeme půlhodinku v troubě. Získáme ideální jídlo na piknik nebo k výživné večeři.
Z okolí Rimini pochází jadranský špíz, na který nemůže zapomenout Petr Vacek. Když ochutnal ve speciální strouhance obalený mix z masa mořského ďasa a sépií, málem objednal stěhováky do Itálie. Mořský ďas je ideální ryba pro všechny, kdo mají obavy z kostí. Uvidíte, jak rybu očistit a získat krásné bílé maso. Zábavný a milý host ještě dostane špičkový hamburger à la Emanuele z hovězí svíčkové a italské klobásy, ochucený zálivkou balsamico. Uvnitř je růžový, zvenčí obložený pečenými paprikami a rajčetem a podává se v rozpečené housce. Všem dobře vytráví po babiččině sladké tečce s alkoholem - granita al cinzano. S trochou trpělivosti se naučíte připravovat ledovou pomerančovo-bazalkovou tříšť. Výsledek stojí za to, zejména když je před námi celé léto.