Emanuele přivítá na chalupě u svého bazénu vzácného hosta - herce, muzikanta a moderátora Marka Ebena. Role se ale tentokrát obrátí a zpovídat ho bude sám Emanuele. „Kdybychom byli na
Emanuele přivítá na chalupě u svého bazénu vzácného hosta - herce, muzikanta a moderátora Marka Ebena. Role se ale tentokrát obrátí a zpovídat ho bude sám Emanuele. „Kdybychom byli na plovárně, tak bych byl nervózní, protože bych to měl všechno na hrbu. Věděl bych, že musím klást nějaké otázky. Tady se najím a jdu domů," komentoval vtipně Eben. Emanuele se od svého hosta dozví, že má velmi rád italskou kuchyni, ale že na rozdíl od své ženy nemá rád lepivou rýži. Bude mu i přesto chutnat italské farmářské rizoto s chřestem? A co má na talíři sousedka Eliška? Porci dušeného hovězího s bramborovým pyré a artyčoky, které ochutná teprve podruhé v životě. A určitě poprvé si pochutná na zajímavém dezertu z lilku s čokoládou. Na závěr Manu ušlehá babiččinu rychlovku „bohatý jogurt", což je šlehačka s jogurtem a ovocem, který malý fotbalista dostával jako sladkou odměnu po tréninku. Nejen pro Marka Ebena a milovníky všeho italského uvaří v neděli v 18.00 na Primě Ital v kuchyni.
Rizoto po farmářsku se dělá klasicky, italská rýže se za stálého míchání dolévá zeleninovým vývarem. Obsahuje zelený chřest, který je prý jako Ital stále na sluníčku. Ten nejjemnější - bílý - na světlo nepřijde vůbec. Chřest, který ve starověkém Římě vnímali jako léčivou bylinu, doplní ještě čerstvé lusky mladých fazolek, máslo, zelená petržel a sýr.
Dušené přední hovězí s artyčoky a kaší je z kližky, která se pro tuto úpravu skvěle hodí. Emanuele divákům ukáže, jak očistit a naporcovat zdravé a chutné artyčoky, které přidá k masu. Potřebujeme také slaninu, bílé víno, cibuli a česnek, nad masem si v páře uvaříme brambory. Kaše potom získá aroma po mase.
Lilek s čokoládou se vlastně připravuje jako známé slané parmské lilky. Nakrájené plátky baklažánu se vrství v zapékací míse, ale místo rajského pyré se zalévají čokoládou, sůl nahradí cukr. Moučník se upeče, nechá vychladit a teprve pak se konzumuje. Receptem z Neapole překvapil Emanuela kamarád.
Autor: redakce
Diskuze k článku